نویسنده: عبدالرحیم اباذری بازگشت به فهرست
سنن الرّسول الاعظم » ، عنوان کتاب گرانسنگی است که با مدیریت پژوهشکدة باقرالعلوم (علیه السلام) ـ وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی ـ و با تحقیق و کوشش جمعی از محققّان ارجمند و سخت کوش حوزه علمیه قم، در 938 صفحه از سوی مؤسّسة انتشارات امیرکبیر، در سال 1385ش. منتشر شده است.
این کتاب شامل پنج فصل است: در فصل اول به اوصاف، القاب و ویژگیهای ظاهری و جسمانی آن حضرت، در فصل دوم به اصول اعتقادی (توحید، نبوت، امامت و معاد) در نگاه پیامبر اعظم، و در فصل سوم به چگونگی عبادت، قرائت قرآن، ذکر و دعای آن حضرت، پرداخته شده است. فصل چهارم که طولانیترین فصل این مجموعة نفیس به شمار میآید، به ویژگیهای اخلاقی و چگونگی معاشرتهای فردی، خانوادگی و اجتماعی رسول اعظم 9 اختصاص یافته و سرانجام فصل پنجم، دربارة احادیثی است که در ابواب مختلف فقهی؛ یعنی در فروع دین از قبیل: طهارت، صلات، صوم، زکات، حج، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، نکاح، قضا، شهادت، حدود و دیات، معیشت و تجارت، از طریق ائمه اطهار: و بعضی از اصحاب، نقل و نحوة عمل و برخورد(سیره و سنت) پیامبر اعظم برای خوانندگان ارائه شده است.
اهتمام به ثبت و ضبط و گردآوری و تدوین احادیث، آثار و سیره و سنت پیامبر اعظم9 از صدر اسلام همواره در اولویت فعالیتهای دینی و فرهنگی اصحاب، علما و محدثان شیعی و سنّی قرار داشته است. در عصر خلافت خلفای سه گانه تا سال 99 هجری، اگر چه به دستور اکید خلیفة اول و دوم، نشر و نگارش و ضبط و ثبت احادیث پیامبر و به تبع آن جمع آوری سیره و سنت آن حضرت در میان مردم ممنوع شد، ولی از ابتدای قرن دوم، این تحریم به فرمان عمر بن عبدالعزیز شکسته شد.[1] و دانشمندان اسلامی در جمع آوری احادیث پیامبر و تحقیق دربارة سیره و سنت آن حضرت، به تکاپو افتادند.
در قرن سوم هجری، احمد بن حنبل شیبانی( 241-164 ق) پیشوای مذهب حنبلی، کتابی تحت عنوان «الفضائل» نوشت و بعد از وی، محمد بن عیسی تِرمذی (279-209ق) کتاب دیگری به نام «شمائل النبی» به رشتة تألیف در آورد. این دو اثر، اگر چه در بخشی از آنها سیره و سنت پیامبر مطرح شده بود، امّا هیچ کدام اختصاص به پیامبر نداشت و به ویژگیها و اوضاع و احوال اصحاب و یاران رسول اعظم نیز پرداخته بودند.[2]
در قرن چهارم هجری، نخستین شخصی که بخصوص در سیره و سنت پیامبر اعظم9 کتاب مستقل نگاشت، ابومحمد عبدالله بن محمد بن جعفر اصفهانی (متوفّای 369ق) بود که نام آن را «اخلاق النبی و آدابه» گذاشت. این اثر نفیس بنا بر تحقیق عصام الدین سیّد عبدالنّبی، دارای 895 حدیث در قالب 109 باب بود. یک نسخه از این اثر، در کتابخانة «اسکوریال» مادرید نگهداری میشود.[3]
... در قرن چهاردهم هجری، فیلسوف، عارف و فقیه سترگ، علامه طباطبائی در اقدامی جدّی، هنگام اقامت طول حیات پر برکت آن حضرت بود. این اثر گرانسنگ که حاوی 411 حدیث در 21 باب میشد، در سال 1350 ق. به نگارش درآمد و مؤلف سختکوش، نام آن را «سنن النّبی» نهاد؛ در سال 1391ق. محقق ارجمند شیخ هادی فقهی ، در اقدام تحقیقی دیگری، ضمن ترجمة این کتاب، مستدرکاتی بر «سنن النبی» نوشت و تعداد 507 حدیث بر آن افزود و ابواب آن را به 23 باب افزایش داد و این کتاب گرانسنگ مجموعاً دارای 918 حدیث شد که اغلب از کتب و منابع شیعی جمعآوری شده بود.[4]
اینک، شاهد نگارش و انتشار کتاب«سنن الرسول الاعظم» به کوشش جمعی از محققان پرتلاش در عرصة دین و فرهنگ هستیم که به نظر میرسد جامعترین و کاملترین کتابی است که تا کنون دربارة سیره و سنت پیامبر اعظم، نگارش یافته است. این کتاب اگر چه در واقع، در ادامه و تکمیل کتاب«سنن النبی» مرحوم علامة طباطبائی است و از آن الهام و مایه گرفته است، ولی نسبت به آن دارای امتیازاتی است که در اینجا به بعضی از آنها، اشاره میشود:
1. علاوه بر احادیث، بعضی نکتههای تاریخی و اشعاری هم که به سیرة مستمرّ پیامبر دلالت دارد، در این مجموعه گنجانده شده است.
2. اضافه بر سیرة عملی، به جمعآوری سیرة مستمرّ قولی پیامبر نیز اهتمام دارد.
3.در این اثر، تنها به منابع شیعی بسنده نشده، بلکه از منابع و کتابهای علمای معتبر اهل سنت نیز بهرهبرداری شده که مجموعاً حدود سیصد کتب روایی و تاریخی را شامل میشود.
4.در اغلب موارد، به منابع دست اول و معتبر ارجاع داده و تنها در صورت دسترسی آنها، به منابع دیگر اکتفا شده است.
5.در اکثر موارد، سلسلة سند روایتها ذکر شده و تنها در مواردی که طولانی بوده و یا سلسله اسناد به همراه القاب و اوصاف محدثان آمده، به منظور رعایت اختصار، از ذکر آن پرهیز شده است.
6. در لابه لای فصول به مناسبتهایی، به برخی احادیث مربوط به محبت و علاقه یا بغض و کراهت امامان معصوم: به فردی یا چیزی و موضوعی، اشاره شده است که برای خوانندگان جذّاب و پرفایده است.
با همة امتیازات و نکات قوّت و مثبتی که مجموعة «سنن الرسول الاعظم» با خود به همراه دارد، گاهی کاستیها و ضعفهایی هم در آن دیده میشود، که انتظار میرود در چاپ های بعد، اصلاح شود. در اینجا به بعضی از این موارد، اشاره میگردد:
1.توضیح بعضی واژههای نامأنوس در پاورقی، ضروری به نظر میرسد.
2.در برخی موارد، در عبارت پردازیهای عربی، ضعف و اشکال املایی و انشایی به چشم می خورد.
3.قیمت 000/85 ریال، برای این کتاب مناسب نیست و تهیة آن برای قشرهای کم درآمد مانند: طلاب، فضلا و دانشجویان دشوار خواهد بود. رفع این مشکل، نیاز به تدابیر مناسب و حمایت از اهل مطالعه و تحقیق دارد.
در پایان، به اطلاع علاقهمندان میرساند که ترجمة فارسی این مجموعة نفیس، هم اینک در دستور کار پژوهشکده باقرالعلوم (علیه السلام) قرار گرفته و امید است در آیندة نزدیک چاپ شود.